מי מאיתנו לא שמע על ניתוח קטרקט? כמעט כל אדם מבוגר שמע על אדם שעשה את הניתוח, או עבר את הניתוח בעצמו, משום שמדובר בניתוח נפוץ ביותר לבעיה שמופיעה אצל כולנו ככל שמתבגרים. ניתוח קטרקט עבר לא מעט שכלולים ושדרוגים בשנים האחרונות, שהתאפשרו לו הודות לטכנולוגיות ההולכות ומתפתחות של עולם הרפואה. כיום ניתוח קטרקט הינה ניתוח מאוד מתקדם אשר מבוצע דרך חתכים מאוד מדויקים וזעירים. באמצעות טכניקת הלייזר המתקדמת, אשר משפרת את הדיוק בניתוח ומקטינה את הטראומה הניתוחית בעין, גם תהליך ההחלמה הינו מהיר יותר וקל יותר מאשר בעבר.
אז על מה תצטרכו להקפיד? על מה אסור לוותר? מה תוכלו לחזור לבצע מיד בתום הניתוח? כל התשובות שמעניינות אתכם נמצאות כאן למטה, אז קדימה – בואו נצא לדרך.
ניתוח קטרקט – קצת רקע שכדאי להכיר מראש
ניתוח קטרקט הוא ניתוח יחסית קצר, שברוב המקרים לא עולה על פרק זמן של בין 10 ל-15 דקות בלבד. ניתוח הקטרקט באמצעות מכשיר הלייזר מחולק לשני חלקים. בחלק הראשון מבוצע חיתוך באמצעות קרני לייזר, שמאפשרות חיתוך ופירוק מדויק ומהיר של עדשת העין העכורה ועוד חתכים נדרשים בעין. בחלק השני מבוצעת שאיבת העדשה התוך עינית ולאחר השלמת נקיון שק העדשה המקורי, מבוצעת השתלת העדשה החדשה למקומה בתוך העין.
החלק הראשון של הלייזר נמשך בערך כ-2-3 דקות והחלק השני נמשך בערך כ- 10 דקות.
כמובן שברגע שהניתוח עצמו מסתיים, מתחיל השלב השני שלו – הליך ההחלמה. מהו תהליך ההחלמה לאחר ניתוח הקטרקט?
תהליך ההחלמה מניתוח קטרקט
ישנם שני גורמים חשובים המסייעים בהחלמה מניתוח הקטרקט.
הגורם הראשון הינו הטיפול התרופתי שלאחר ניתוח קטרקט. הטיפול התרופתי כולל ברובו טיפות אשר מטרתן להקטין הסיכון לזיהום אחרי הניתוח וכן על מנת להקטין את התהליך הדלקתי הטבעי אשר מתרחש בעין לאחר הניתוח. הרופא המנתח יתן הדרכה לגבי הטיפול התרופתי לאחר הניתוח ויש להקפיד על ההנחיות.
הגורם השני הינו הימנעות מחבלה בעין המנותחת. חשוב להדגיש שבמהלך הניתוח מבוצעים פתחים עדינים בדופן העין. פתחים אלו נסגרים בתום הניתוח אך לחץ ממוקד או חבלה חיצונית בעיקר בימים הראשונים לאחר הניתוח עלולה לפעור את הפתחים ולגרום לפגיעה קשה בעין. חשוב להדגיש גם שלוקח מספר שבועות לעדשה החדשה להתקבע בעין המנותחת עד להגעה לחוזק מקסימלי. בשבועות הראשונים גם חבלה עדינה בעין יכולה לגרום לזעזוע ושינוי תנוחת העדשה בתוך העין. פגיעה כזו יכולה לשנות את האופטיקה בעין ולהשפיע בצורה משמעותית על איכות הראיה.
הטיפול התרופתי שלאחר ניתוח קטרקט. הטיפול התרופתי כולל ברובו טיפות אשר מטרתן להקטין הסיכון לזיהום אחרי הניתוח וכן על מנת להקטין את התהליך הדלקתי הטבעי אשר מתרחש בעין לאחר הניתוח. הרופא המנתח יתן הדרכה לגבי הטיפול התרופתי לאחר הניתוח ויש להקפיד על ההנחיות.
כמה זמן נמשך תהליך ההחלמה לאחר ניתוח קטרקט
תהליך ההחלמה נמשך מספר שבועות וכולל את הטיפול התרופתי וכן מעקב רופא העיניים. יש לציין שהשיפור בראיה הינו מהיר יחסית ויכול להופיע כבר סמוך לאחר הניתוח, אך ההחלמה הסופית עם השיפור המקסימלי לראיה יכול להמשך אף מספר שבועות. לאחר התקבעות העדשה בעין ניתן לבדוק את התוצאה האופטית של הניתוח ולהתאים משקפיים סופיים לצורך השלמת השיפור בראיה.
ממה צריך להמנע לאחר הניתוח
במהלך הניתוח מבוצעים בעין חתכים זעירים דרכם נשאבת העדשה העכורה החוצה ודרכם גם מושתלת העדשה החדשה לתוך העין. חתכים אלו נסגרים מיד בתום הניתוח אך ריפוי שלם של החתכים לוקח עוד מספר ימים. לחץ ממוקם באותו אזור על גלגל העין, עלול לפעור את החתכים ולגרום לנזק. יש לזכור כי העדשה החדשה המושתלת מקובעת במקומה הטבעי במהלך הניתוח, אך לוקח עוד מספר שבועות לאחר הניתוח עד להתקבעות סופית של העדשה והגעה לחוזק מקסימלי ולתוצאה האופטית הרצויה. לכן , כפי שהוזכר קודם , רצוי להמנע מחבלה בעין, להמנע גם משפשוף העין בעיקר בימים הראשונים לאחר הניתוח.
זיהום הינו סכנה אמנם נדירה, אך יכולה להיות הרת אסון לעין. הסכנה לזיהום הינה עקב חדירת חיידקים לעין לרוב במהלך הניתוח או בימים הראשונים לאחר הניתוח. לכן חשוב מאוד להקפיד על הטיפול התרופתי שניתן על ידי הרופא המנתח וכן מעקב מסודר.
פעולות כגון אימונים אינטנסיביים, קפיצות, ריצות, פעולות נמרצות, תנוחות גוף שונות (יוגה, פילאטיס) מעלות את הסיכון לתזוזה של העדשה בתוך העין בשבועות הראשונים לאחר הניתוח, והתוצאה האופטית יכולה להפגע.
דבר אחרון שממנו רצוי מאוד להימנע הוא שפשוף וגירוד העין. הימנעות מפעולה זו היא מומלצת גם עבור אנשים שלא עברו ניתוח קטרקט, אלא מוצאים את עצמם משפשפים את העין בצורה אינטנסיבית מטעמי עייפות או גרד. שפשוף אינטנסיבי מדי של העין עלול להוביל לפגיעה בה, על אחת כמה וכמה אחרי ניתוח קטרקט.
פעולות שאותן ניתן / צריך לבצע
בראש ובראשונה חשוב להקפיד על ההנחיות של הרופא המנתח מבחינת הטיפול שניתן, תדירות ומשך הטיפות וכן ביצוע מעקב מסודר.
בימים הראשונים לאחר הניתוח קיימות עדיין תופעות מטרידות כגון צריבה, דקירות, תחושת לחץ ואי נוחות סביב העין. תיתכנה הפרשות מהטיפות שנוטלים. הראיה יכולה להיות עדיין מטושטשת עקב בצקת קרנית וכן לעיתים האישון עדיין לא התכווץ לרמתו הטבעית.
יש צורך לנקות בעדינות את ההפרשות סביב העין, להמנע כאמור מחבלה ישירה או שפשוף העין.
מומלץ להגן על העין באמצעות מגן פלסטיק בעיקר במהלך השינה , על מנת למנוע שפשוף או מגע אקראי בעין במהלך השינה.
אין מניעה לצפות בטלויזיה / לקרוא או כל פעילות עינית אחרת. לא יכול להיות נזק מפעולה שכזו. יכול להיות שעדיין לא נוח לבצע הכל, מכיוון שאין עדין משקפים מתאימים , אך לא יכול להיווצר נזק מהפעולה עצמה.
מומלץ להשתמש במשקפי שמש מכיוון שהאור יכול להיות מסנוור מאוד, בעיקר בימים הראשונים לאחר הניתוח, כאשר האישון עדיין רחב.
מבחינת פעילות ספורטיבית – רצוי כאמור להמנע מפעילות אינטנסיבית כגון קפיצה או ריצה, אבל בהחלט ניתן ללכת הליכה מתונה
ד"ר ירון פינקלמן – ניתוח קטרקט מקצועי עם ליווי צמוד
כדי שתוכלו להקפיד על הדרכים להחלמה מניתוח קטרקט, רצוי שיהיה לצידכם רופא שאכפת לו מכם בכל שלב ושלב בדרך. ד"ר ירון פינקלמן מחזיק במרפאה שמציעה מגוון טיפולי עיניים, וביניהם ניתוח קטרקט מקצועי ומתקדם ביותר. ד"ר פינקלמן מלווה את מטופליו לאורך כל הדרך, משקף להם את ההליך כולו ומדריך אותם כיצד להתנהל לקראת, בזמן ולאחר הניתוח. עם יחס מקצועי שכזה, ד"ר ירון פינקלמן הוא בהחלט הבחירה הנכונה עבורכם.