זקוקים לניתוח קטרקט? התקשרו עכשיו לתיאום פגישת ייעוץ עם ד"ר ירון פינקלמן: 077-5669257
קטרקט (ירוד בעברית) הינו התעכרות של העדשה הטבעית בתוך העין. מצב זה גורם להפרעה באיכות וחדות הראיה.
הגורם השכיח ביותר לקטרקט הינו תהליך התבגרות טבעי של העדשה, אשר הולכת ונדחסת עם השנים. דחיסות זו באה לידי ביטוי בעיקר מגיל 55 ואילך. לעיתים הקטרקט מופיע בגיל צעיר יותר. סיבות נוספות להיווצרות קטרקט הינן חבלה בעין, מחלות כגון סוכרת, תופעות לוואי של תרופות כגון סטרואידים ועוד סיבות מרובות.
בשלבים מוקדמים הקטרקט גורם לשינוי במספר המשקפים. בהמשך חלה ירידה נוספת בראיה שלא ניתן לתקן אותה במשקפים. הטיפול היחיד במצב זה הינו ניתוח. לא ניתן למנוע או לרפא קטרקט בעזרת טיפות או כל טיפול אחר, פרט לניתוח. ההחלטה על הניתוח נקבעת לרוב בהתאם לפגיעה בראיה ובאיכות החיים של המטופל.
רוב הניתוחים מבוצעים ללא צורך באישפוז, בהרדמה מקומית לאיזור העין בלבד.
במהלך הניתוח מוחלפת העדשה הטבעית העכורה בעדשה מלאכותית שקופה. הניתוח מבוצע דרך חתכים זעירים, דרכם מפורקת העדשה העכורה ובמקומה מושתלת העדשה המלאכותית. פירוק ושאיבת העדשה מבוצע באמצעות מכשיר המבוסס על גלי קול (אולטרה – סאונד). טכניקה זו היא הנפוצה בעולם המערבי ונקראת "פאקו–אמולסיפיקציה".
ניתן לבצע חלק מניתוח הקטרקט באמצעות מכשיר לייזר מדויק. מכשיר הלייזר החדשני, מבצע בצורה מדויקת מאוד חתכים בקרנית, חיתוך שק העדשה וכן שבירת הקטרקט למקטעים קטנים.. לאחר ביצוע החיתוך בלייזר, יש צורך בשאיבת העדשה באמצעות מכשיר האולטרה סאונד.
טרם הניתוח מבוצעות מדידות של העין, ובאמצעות חישוב מדויק, נקבע מספר העדשה המלאכותית אשר תושתל בעין. העדשה השכיחה הינה עדשה מסוג חד מוקדית (מונו-פוקלית), אשר מכוונת המוקד לטווח אחד, רחוק (טלויזיה, נהיגה), או קרוב (טווח יד). כלומר כאשר העין רואה טוב לרחוק, יש צורך במשקפים לקריאה ומחשב, ולהיפך.
כיום, קיימות עדשות מתקדמות אשר מאפשרות הקטנת התלות במשקפים לאחר ניתוח. בין עדשות אלו קימות עדשות טוריות (לצורך תיקון צילינדר – עיוות הקרנית), עדשות עם טווח מוגדל (Extended Depth of Focus) המאפשרות ראייה לטווח רחוק וטווח הביניים (מחשב), וכן עדשות מולטי-פוקליות אשר מאפשרות למטופל לראות באותה עין לרחוק, לטווח הביניים וכן לקרוב.
אסטיגמטיזם (צילינדר) הינו מצב בו מבנה הקרנית בקדמת העין איננו עגול אלא אובלי (כמו כדור רוגבי). מצב זה גורם לאור החודר לעין דרך הקרנית, להגיע ליותר ממוקד אחד, ובכך גורם לעיוות התמונה המתקבלת במוח.
במהלך ניתוח הקטרקט ניתן להקטין צילינדר קטן, אך אם הצילינדר משמעותי יותר, הדרך המומלצת ביותר הינה לתקן הצילינדר באמצעות עדשה טורית. בעדשה זו מוטבע צילינדר הופכי לצילינדר הקיים בקרנית ובכך גורם להקטנת עיוות הראיה. יש לציין כי עדשות אלו מפחיתות הצילינדר לרמה מינימלית אך לעיתים לא מעלימות אותו לחלוטין.
עדשות אלו מספקות מיקוד בו-זמני לקרוב ולרחוק, הן מרכזות את האור שמגיע מרחוק ומקרוב, ובכך מאפשרות לעין לראות טוב למספר טווחים, ובכך מקטינות את התלות במשקפים. מכיוון שנכנס אור ממספר מוקדים באמצעות עדשה זו, המח בוחר את התמונה המתאימה באותו רגע נתון.
עדשות אלו משלבות תיקון מולטיפוקלי עם תיקון אסטיגמטיזם.
על מה דיברנו עד כה?
מעוניינים בניתוח קטרקט? | צרו איתי קשר:
מאמרים נוספים באותו נושא:
אהבתם? שתפו את המאמר 🙂