בכל כמה שנים נולדת טכנולוגיה חדשה המצליחה לחולל מהפכים בתחומים רבים בחיינו, וכיום אחד התחומים שזוכה ללא מעט התפתחויות הוא לא אחר מאשר ניתוחי עיניים וניתוחי קטרקט בפרט. ניתוח קטרקט נעשה בעקבות ירידה באיכות הראיה כתוצאה מעכירות העדשה. במהלך הניתוח מחליפים את העדשה העכורה בעדשה מלאכותית. כאשר קיים צילינדר (אסטיגמטיזם) בקרנית, רצוי להשתיל עדשה טורית. טכנולוגיה זו עוזרת למטופל להקטין באופן משמעותי את מספר הצילינדר וכן לתקן את העיוות האופטי שקיים טרם הניתוח.

עדשות טוריות מה הן?

השכבה הקדמית ביותר בעין נקראת קרנית. הקרנית הינה שקופה ותפקידה לקלוט את קרני האור ולרכז אותן דרך האישון אל העדשה שנמצאת מאחורי האישון. הקרנית הינה מעין "עדשה" בפני עצמה כיוון שיש לה כוח אופטי מאוד משמעותי בעין.

הקרנית אמורה להיות עגולה ושקופה. קרנית עגולה מרכזת את כל האור לאותה נקודה על העדשה. לעיתים הקרנית אינה עגולה אלא יותר אובלית כמו ביצה. במצב כזה – קרני האור שמגיעות מכל הכיוונים אינן מרוכזות לנקודה אחת. במצב זה נוצר עיוות של האור שחודר לעין. פגם זה גורם לטשטוש של הראייה ועיוות של התמונה המתקבלת. ברוב המקרים מתוקן פגם זה באמצעות משקפים עם "צילינדר" אשר אמורות לנטרל את עיוות הקרנית ולרכז את האור לתמונה ברורה.

העדשות הטוריות שמשתילים בעת ניתוח קטרקט דומות למשקפים עם צילינדר והן מתקנות את עיוות הקרנית בתוך העין. עדשות אלו נמצאות תחת קטגוריה של עדשות "פרימיום" מכיוון שצריך להתאים לכל מטופל את העדשה הספציפית עבורו וכן להניח אותה בתוך העין במיקום המדויק על מנת לתקן בצורה היעילה ביותר את הצילינדר. 

השתלת עדשות טוריות- מי יכול להתאים? 

לקראת ניתוח החלפת העדשה המטופל/ת עובר מדידות מקדימות לצורך חישוב והתאמת העדשה המתאימה להשתלה. כאשר קיים צילינדר משמעותי בקרנית, ניתן להתאים עדשה טורית על מנת להקטין הצילינדר ולשפר את חדות ואיכות הראיה. לצורך התאמת עדשה טורית נעשים חישובים ועיבודים על ידי מספר מכשירים האמונים על מיפוי הקרנית ועוד חלקים ממנה, וכאשר כל הנתונים נאספים מכל המכשירים מבוצע חישוב לצורך בחירת העדשה המתאימה.

ישנם מצבים בהם המועמד לניתוח לא ימצא מתאים לעדשה טורית בגלל מבנה הקרנית וסוג הצילינדר הקיים, ובמקרה זה יש להשתיל עדשה רגילה ולא טורית. לאחר הניתוח יש צורך להתאים משקפים עם תיקון הצילינדר או עדשות מגע. 

יתרונות של עדשות טוריות

כאשר קיים צילינדר בקרנית המטופל סובל מעיוות ראיה קבוע כאשר אינו מרכיב משקפים או עדשות מגע. תיקון הצילינדר בשלב החלפת העדשה מביא לשיפור המשמעותי ביותר באופטיקה של העין, וכתוצאה מכך, שיפור בחדות ואיכות הראיה כפי שהמטופל לא חווה טרם החלפת העדשה.

חסרונות של עדשות טוריות

קיים חיסרון אחד לעדשה טורית והוא מנח העדשה. על מנת לתקן את הצילינדר, יש להניח את העדשה במנח מדויק על פי מיקום הצילינדר. קיים סיכון קטן שהעדשה תסתובב על צירה בתוך העין ולכן העדשה לא תהייה במקום שבו אמורה להיות. אם התזוזה גדולה, יכול אף להחמיר את הצילינדר. הסיכון לתזוזה של העדשה קטן מאוד ולרוב עלול להתרחש זמן קצר לאחר סיום הניתוח. מספר שבועות לאחר הניתוח העדשה מקובעת והסיכוי לתזוזה שלה הינו אפסי לאחר מכן.

מה קורה לאחר השתלה?

לא מעט אנשים נדהמים לגלות עד כמה הניתוח יכול לעבור בצורה מהירה ונוטלת כאבים באופן יחסי. יש לומר כי ההחלמה מן הניתוח מהירה, ומרבית המטופלים חוזרים לפעילות שגרתית בין שבוע עד עשרה ימים. עם זאת יש להשתמש בטיפות עיניים לתקופה של מספר שבועות לאחר הניתוח. השיפור עצמו של הראיה אינו מיידי אך כבר בימים הראשונים לאחר הניתוח ניתן לחוש בשיפור בראיה. החלמה סופית נמשכת מספר שבועות עד קיבוע סופי של העדשה במקומה ולאחר מכן ניתן להתאים משקפים במידת הצורך.   

על מה דיברנו עד כה?
ד"ר ירון פינקלמן
ד"ר ירון פינקלמן

ד"ר פינקלמן בוגר בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן גוריון בנגב.
התמחה ברפואת עיניים בבית החולים סורוקה.
התמחה התמחות-על במשך שנתיים במערב אוסטרליה, בהנחיית פרופ' גרהם בארט, עם דגש מיוחד על ניתוחי קטרקט,
כולל ניתוחים מורכבים ועדשות מתקדמות.

מעוניינים בניתוח קטרקט? | צרו איתי קשר:
מאמרים נוספים באותו נושא:
אהבתם? שתפו את המאמר :)
יש לכם שאלה? רוצים להתייעץ? אנחנו כאן עבורכם, מלאו פרטים ומיד נחזור:
מלאו פרטים ונשמח לעמוד לשירותכם בכל שאלה!
דילוג לתוכן