עדשות מולטיפוקליות בניתוח קטרקט

במהלך ניתוח הקטרקט מוחלפת העדשה הטבעית בעדשה מלאכותית. העדשה הנפוצה ביותר שמתאימה לכל המטופלים הינה עדשה הממקדת לטווח אחד (מונופוקל). לאחר הניתוח עם השתלת עדשה מסוג זה המטופל יוכל לראות בעין המנותחת לטווח אחד בלבד (רחוק או קרוב). לשאר הטווחים יזדקק באופן די וודאי למשקפים על מנת לראות טוב יותר.

במידה והמטופל מעוניין להיות פחות תלוי במשקפים לכל הטווחים, ישנו פתרון מתקדם יותר.

קיימת עדשה מתקדמת (עדשת פרימיום) מסוג מולטיפוקל, אשר מאפשרת למטופל לראות לאחר הניתוח גם לטווח הרחוק וגם לטווחי הביניים והקרוב. עדשה זו הינה עדשה מתקדמת מבחינה אופטית והיתרון העיקרי שלה הינה הקטנת התלות במשקפים בצורה המשמעותית ביותר מכל סוגי העדשות הקיימות כיום.  

עדשות מולטיפוקליות תוך עינית

העדשה המולטיפוקלית הינה עדשת פרימיום מתקדמת אשר בנויה בצורה המאפשרת למטופל לראות באותה עין לכל הטווחים. העדשה עצמה מרכזת את האור אשר מגיע מרחוק, ביניים וקרוב אל הרשתית של המטופל ובצורה זו מנסה לחקות בצורה הקרובה ביותר את העדשה הטבעית שלנו, כאשר בצעירתנו אנחנו מסוגלים לראות לכל הטווחים.

יתרונות העדשה המולטיפוקלית

הקטנת התלות של המטופל במשקפים לצרכים שונים כגון נהיגה, קריאה, שימוש במחשב. ברוב פעילויות היום המטופל יכול להסתדר בצורה טובה ללא משקפים. למרות זאת – יתכן צורך במשקפים במקרים מסויימים.

חסרונות בעדשות מולטיפוקליות תוך עיניות

  • חלק מהמטופלים אינם מתאימים לעדשה מולטיפוקלית, עקב פוטנציאל ראיה ירוד, מחלות נוספות (גופניות או עיניות), תחלואה עינית כמו בעיות קרנית או רשתית
  • יש צורך בפוטנציאל ראיה טוב בשתי עיניים
  • לא כל מקצוע מתאים לשימוש בעדשות אלו לדוגמא – טייס או נהג שנוהג נהיגת לילה, שען, יהלומן
  • עלות העדשה יותר יקרה מעדשה מונופוקלית
  • תיתכנה הפרעות אופטיות לאחר הניתוח עקב מבנה העדשה כגון – הילות , סינוורים, ירידה בקונטרסט
  • השתלת עדשה מולטיפוקלית אינה מבטיחה עדיין ב-100% שלא יהיה צורך במשקפים לאחר הניתוח.

בדיקת התאמה של עדשות מולטיפוקליות

התאמה להשתלת עדשות מולטיפוקליות מחייבת בדיקה רופא עיניים מקיפה, דיון מקיף בתוצאות המקוות והתאמת הציפיות לאחר הניתוח. יש צורך בביצוע מדידות מדויקות מאוד של מצב העין טרם הניתוח על מנת לבצע חישוב מדוייק ככל האפשר של חוזק העדשה להשתלה וכן על מנת לשלול הפרעות עיניות אשר יכולות להצביע על חוסר התאמה לעדשה מולטיפוקלית.

השתלת עדשות מסוג זה במטופלים שאינם מתאימים יכולה ליצור תופעות לוואי מטרידות מאוד (בעיקר הילות וסינוור) אשר יכולות להצריך בניתוח נוסף שבו מוציאים את העדשה המולטיפוקלית מהעין ומשתילים עדשה מונופוקלית. על מנת להקטין מצב זה יש צורך במדידות קפדניות מאוד של העין, בדיקת רופא קפדנית וייעוץ התאמה לפני ביצוע הניתוח.

השתלת עדשות מולטיפוקליות

השתלת העדשה המולטיפוקלית מתבצעת באותו אופן כמו השתלת עדשה מונופוקלית, אין הבדלים מבחינת הניתוח עצמו. חשוב להדגיש שיש צורך בהשתלת עדשה מאותו סוג בשתי עיניים, לא מומלץ להשתיל עדשה מונופוקלית בעין אחת ומולטיפוקלית בעין השניה.

על מה דיברנו עד כה?
ד"ר ירון פינקלמן
ד"ר ירון פינקלמן

ד"ר פינקלמן בוגר בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן גוריון בנגב.
התמחה ברפואת עיניים בבית החולים סורוקה.
התמחה התמחות-על במשך שנתיים במערב אוסטרליה, בהנחיית פרופ' גרהם בארט, עם דגש מיוחד על ניתוחי קטרקט,
כולל ניתוחים מורכבים ועדשות מתקדמות.

מעוניינים בניתוח קטרקט? | צרו איתי קשר:
מאמרים נוספים באותו נושא:
אהבתם? שתפו את המאמר :)
יש לכם שאלה? רוצים להתייעץ? אנחנו כאן עבורכם, מלאו פרטים ומיד נחזור:
מלאו פרטים ונשמח לעמוד לשירותכם בכל שאלה!
דילוג לתוכן