(התשובות נתנו בלשון זכר אך מתייחסות לשני המינים)

קטרקט (ירוד בעברית)  הינו אובדן שקיפות העדשה הטבעית בתוך העין. כתוצאה משינויים ביולוגים בעדשה הטבעית בתוך העין – העדשה נעכרת, הופכת להיות פחות שקופה, וכתוצאה מכך ישנם שינוים באופטיקה של העין, שינויים באיכות וכמות האור שחודר לתוך העין וכתוצאה מכך ישנה ירידה בחדות ואיכות הראיה. ירידה זו פוגמת בהמשך באיכות החיים של המטופל.

למעשה לרובנו, במהלך חיינו, יתפתח קטרקט. תהליך השינוי בעדשה קורה אצל כולנו, במקודם או במאוחר.  ככל שהגיל יותר מתקדם התופעה נפוצה יותר.

בבדיקת עינים שגרתית אצל רופא עיניים ניתן  לאבחן את נוכחות הקטרקט. בכלל מומלץ לבצע בדיקת עיניים שגרתית אצל רופא עיניים כל כמה שנים גם בלי שום קשר לשינוי בראיה.

כל שינוי בראיה בגיל המבוגר יכול להיות סימן לקטרקט. כאשר קטרקט מתחיל להתפתח משתנה האופטיקה של העין,  ולכן לעיתים צריך להחליף את מספר המשקפים (לרחוק, לקרוב). לפעמים אפילו נעלם הצורך במשקפים קיימות. כאמור ניתן לפנות לבדיקת עינים שגרתית אצל רופא עיניים וברוב המקרים גם בדיקת אופטומטריסט יכולה לזהות נוכחות קטרקט.

לא, אין צורך להבהל כלל. הקטרקט מתפתח לרוב בצורה מאוד איטית והדרגתית, והמטופל מסתגל לראות פחות טוב. לאט לאט יורדת איכות הראיה, עד שמגיע השלב שבו המטופל מחליט שהוא מעוניין לשפר את המצב – וזה הזמן הנכון לבצע ניתוח.

בשלבים הראשונים של התפתחות הקטרקט החלפת משקפים דוחה מעט את הבעיה אבל בסופו של דבר – ניתוח לרוב אינו נמנע.

באופן מאוד נדיר , קטרקט שאינו מטופל במועד יכול להתקדם למצב שמצריך התערבות דחופה

מרבית ניתוחי הקטרקט מבוצעים בהרדמה מקומית, באמצעות טיפות בלבד. אין צורך בזריקות.  במקרים נדירים מבוצע הניתוח בהרדמה כללית. סוג ההרדמה יקבע במהלך פגישת ההכנה לניתוח.

ניתוח הקטרקט אינו כואב. למרות זאת, מכיוון שהניתוח מבוצע בהרדמה מקומית, והמטופל יכול לדבר במהלך הניתוח, במידה וחש בכל זאת סוג של כאב, ניתן תמיד להתריע, ואז, המנתח יוסיף מידית עוד טיפות הרדמה. לעיתים מרגישים אי נוחות במהלך הניתוח או תחושת לחץ קלה.

כאב יכול להופיע לאחר הניתוח, לרוב ביממה הראשונה של הניתוח, כמו בכל איבר אחר בגוף שעובר ניתוח. במידה ומופיע כאב – ניתן תמיד להשתמש בנוגדי כאבים כגון – אקמול, אופטלגין וכו…

ניתוח קטרקט – לייזר הינו הטכניקה המתקדמת ביותר כיום לניתוחי קטרקט. הניתוח מחולק לשני שלבים – בשלב הראשון – ביצוע חיתוכים מדויקים בעין באמצעות מכשיר הלייזר (ללא כאבים כלל). הלייזר מבצע את כל החתכים בעין כולל ביצוע פתח בעדשה, פירוק העדשה לחלקים יותר קטנים וכן חתכים בקרנית.

ניתוח הקטרקט הינו ניתוח קצר יחסית. הטכניקה הניתוחית הנפוצה ביותר כיום אצל דר פינקלמן הינו ניתוח קטרקט באמצעות לייזר. שלב הלייזר אורך לרוב כ- 2-3 דקות. לאחר סיום שלב הלייזר – עוברים אל חדר הניתוח ושם מתבצע החלק השני שמורכב משאיבת חלקי העדשה (אשר הלייזר כבר פירק), וכאשר שק העדשה המקורי נקי מקטרקט, משתילים לתוכו את העדשה המלאכותית החדשה. שלב זה אורך כ- 10-15 דקות נוספות.

הניתוח מבוצע בשכיבה על הגב.  איזור העין המנותחת מחוטא באופן סטרילי, וכל הגוף והפנים מכוסות באמצעות כיסוי סטרילי מיוחד (מעין שמיכה דקה). רק אזור העין המנותחת חשוף לטיפול. המטופל עירני במהלך כל הניתוח, יכול לשמוע את מהלך הניתוח, לקבל הסברים ב"שידור חי" במהלך הניתוח, ולהיות שותף פעיל לכל אורך הניתוח. כמובן שמומלץ לשתף פעולה עם המנתח.

זו בדיוק מטרת הניתוח. העדשה העכורה מורידה את איכות הראיה. החלפתה בעדשה שקופה אמורה לשפר את איכות הראיה לאחר הניתוח.

ברוב המקרים יש צורך במשקפים לאחר הניתוח.  מטרת ניתוח הקטרקט אינה הסרת משקפים אלא הסרת העכירות ושיפור הראיה. באמצעות העדשות המתקדמות ניתן להקטין את התלות במשקפים אך לא ניתן להבטיח שלא יהיה צורך במשקפים.

הראיה משתפרת מהר  לאחר הניתוח, אבל התייצבות אופטית מלאה יכולה לקחת מספר שבועות, לכן לא כדאי להחליף משקפים מיד לאחר הניתוח. מומלץ להקשיב להמלצות האופטומטריסט המטפל בהתאמת המשקפים. לרוב מומלץ להמתין 4-6 שבועות לאחר הניתוח להתאמת משקפים חדשים.

ישנן כיום עדשות פרימיום מתקדמות (עדשות מולטיפוקליות ועדשות טוריות) אשר יכולות לשפר את האופטיקה ולהקטין את הצורך במשקפים במידה רבה. חשוב לציין כי עדשות אלו הן עדשות המותאמות באופן אישי למטופל – מבחינה אופטית ודורשות חישובים ומדידות מתקדמות. כמו כן – לא כל מטופל מתאים לסוג זה של עדשות.

ההחלמה מהניתוח  היא יחסית מאוד מהירה. די מהר ניתן לחזור לפעילות רגילה כמו לפני הניתוח, בדגש כמובן להזהר מחבלה בעין.  יש צורך לזלף טיפות בעין במשך מספר שבועות לאחר הניתוח.

בפגישת ההכנה תקבל מרשם לטיפות ודף הנחיות מפורט

לא קיים סוג  ניתוח שאינו כולל סיבוכים וסכנות, אבל…  ניתוח הקטרקט הינו אחד הניתוחים המוצלחים והבטוחים ביותר מכל הניתוחים הקיימים.  אחוז הסיבוכים בניתוח הוא קטן ביותר. במהלך פגישת הייעוץ יפורטו הסיבוכים והסכנות האפשריים בניתוח.  לפני הניתוח יש לחתום בבית החולים  על  טופס הסכמה לניתוח

קטרקט אינו חוזר. את ניתוח הקטרקט מבצעים פעם אחת בחיים , בכל עין.  אחת הסיבות השכיחות לירידה בראיה לאחר הניתוח הינה הופעה של קטרקט משני – מצב שבו נוצרת עכירות מעבר לעדשה  השקופה. זהו מצב לא נדיר שיכול להתפתח חודשים ואף שנים לאחר הניתוח. ניתן לטפל בקטרקט משני באמצעות טיפול לייזר קצר (לא ניתוח).

המעקב לאחר ניתוח הקטרקט מסתיים בהחלמה לאחר מספר שבועות. המשך מעקב שגרתי של העיניים מבוצע על ידי רופא עיניים בקופת החולים.

בוודאי, מעל גיל 40 מומלץ לבצע בדיקות שגרה של רופא עיניים מידי מספר שנים. גם כאשר הראיה מצויינת ולא קיימת הפרעה בראיה, חשוב מאוד להבדק בדיקה שגרתית. ישנן מחלות  עיניים אשר נפוצות יותר בגיל המבוגר, ובשלבים הראשונים שלהן לא קיימת  כל הפרעה בראיה. בדיקת שגרה מידי מספר שנים אצל רופא עיניים מעלה את הסיכוי לזהות מחלות אלו בשלבים המוקדמים ולמנוע בכך נזק בלתי הפיך.  לקריאה נוספת (עברתם את גיל 40).

קראו מתי ולמה כדי לבצע בדיקה אצל רופא עיניים?

על מה דיברנו עד כה?
ד"ר ירון פינקלמן
ד"ר ירון פינקלמן

ד"ר פינקלמן בוגר בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן גוריון בנגב.
התמחה ברפואת עיניים בבית החולים סורוקה.
התמחה התמחות-על במשך שנתיים במערב אוסטרליה, בהנחיית פרופ' גרהם בארט, עם דגש מיוחד על ניתוחי קטרקט,
כולל ניתוחים מורכבים ועדשות מתקדמות.

מעוניינים בניתוח קטרקט? | צרו איתי קשר:
מאמרים נוספים באותו נושא:
אהבתם? שתפו את המאמר 🙂