הקטרקט הינו אחד הניתוחים השכיחים ביותר בקרב גילאי ה-60 פלוס, כאחד מהליכי הכירורגיה יש לו אחוזי הצלחה גבוהים מאד. ניתוח הקטרקט מתבצע בצורה יומיומית לאחוז מאד גבוהה לאוכלוסייה המבוגרת בעולם. כ-40% מגיל 60 ומעלה זקוקים לניתוח זה על מנת לחזור לראייה תקינה. למרות שניתוח זה נחשב לניתוח עם אחוזי הצלחה מאד גבוהים רבים האנשים שחוששים לפני תחילתו. כמובן, שרוב החששות נובעות מחוסר הידע ואי הוודאות, ונשאלות שאלות רבות כמו: איך זה מתבצע?, מה מותר לי ומה אסור לי?, כמה זמן החלמה דרוש?, איך הניתוח מתבצע? ועוד.

אילו דברים חשובים לדעת לפני הניתוח כדי להתכונן אליו בהתאם:

כמו לפני כל ניתוח או הליך כירורגי ישנם דברים חשובים שצריך להכין ולדאוג להם. במאמר הבא נסכם עבורכם את כל מה שחשוב שתדעו טרם כניסתכם לניתוח או להליך. לקראת הניתוח עליכם לערוך מספר הכנות:

לפני ניתוח:

1. עליכם לערוך טרם הניתוח בדיקת חדות ראייה אשר תאשר את אופי ההליך.

2. עליכם לעבור טרם הניתוח ערכה של תיקון רפרקטיבי.

3. עליכם לעבור טרם הניתוח הערכה קימורית ובדיקת אורך גלגל העין, הנקרא ביומטריה אופטית.

4. עליכם לעבור טרם הניתוח טופוגרפיה של הקרנית הקדמית והקרנית האחורית.

5. עליכם לעבור טרם הניתוח בקידת זווית מקטע קדמי.

6. עליכם לעבור טרם הניתוח בדיקת אברציות.

7. עליכם לעבור טרם הניתוח קביעת עדשה מלכותית אשר תושתל בעיניכם בזמן הניתוח.

8. עליכם לעבור טרם הניתוח הערכה של מחלות עיניים אשר דורשות ניתוח משולב, כגון: מחלות קרנית, מחלות רשתית או גלאוקומה.

9. עליכם לעבור טרם הניתוח בדיקת דם.

10. עליכם לעבור טרם הניתוח בדיקת אק"ג.

ביום הניתוח:

1. ביום הניתוח עליכם להגיע לניתוח עם מלווה.

2. עליכם להגיע שעה לפני מועד הניתוח שנקבע.

3. עליכם להסדיר את כל הנושאים האדמיניסטרטיביים.

4. עליכם להסדיר את הקבלה הרפואית.

5. לפני הניתוח הרופא המטפל יזליף לפנים העין שלכם טיפות אשר יגרמו להרדמה מקומית. בנוסף, הרופא יזליף לפנים העין טיפות אשר יגרמו להרחבת האישונים שלכם.

בזמן הניתוח:

במהלכו של ניתוח הקטרקט יבוצע חתך בקרנית העין ובחלק הקדמי של הקופסית. לאחר ביצוע החתך בעזרת אולטרה סאוונד תרוסק העדשה המטושטשת ותישאר מפנים הקופסה. בעזרת טכנולוגיית הלייזר החדשנית יבוצעו החתכים. בעזרת חתכים עדינים אלו יאופשר דיוק ברמה גבוהה מאד.

חשוב לציין שלא כל ניתוחי הקטרקט נעשים על ידי טכנולוגיית הלייזר ויש ניתוחים שנעשים ידנית. הלייזר משמש בניתוחים אלו לחיותך העדשה לצורך פירוק קל של העדשה העכורה, מה שמקל על הרופא לשאוב את העדשה הישנה. לאחר שאיבדת העדשה המטושטשת, הרופא משתיל עדשה מלאכותית אשר מקפלת לפנים קופסאת העין.

לעיתים הרופא המנתח מזריק לפנים העין אנטיביוטיקה לאחר שלב ההשתלה של העדשה המלאכותית. הליך כזה לוקח בין רבע שעה לחצי שעה והוא מתבצע תחת הרדמה מקומית, הליך זה אינו גורם כאבים בזמן הניתוח ואינו דורש את הצורך באשפוז.

ניתוח הקטרקט בשיטה זאת הינו בעל החלמה מהירה. לאחר סיום הניתוח הרופא מכסה את העין בעזרת מגן פלסטיק שקוף אשר תפקידו לשמור על היגיינת העין בצורה מרבית ועל מגן הפלסטיק להיות על המטופל כשעתיים עד שלוש שעות.   

עכשיו אחרי שעברתם את שלב הניתוח שככל הנראה העלה בכם חששות רבות הגיע הזמן של ההחלמה. שלב זה דורש סבלנות, אמונה ושמירה על ניקיון העין וסביבתה.

לאחר הניתוח:

מספר שעות לאחר סיומו של הניתוח המטופל יחוש באי נוחות בדרגה קלה, מעט אדמומיות, דמעות אשר תפקידן לנקות את העין, צריבה והרגשה של גוף זר בעין שילווה בכאב קל. הרופא יאפשר לכם את השימוש במשככי כאבים או בכדור אחר אשר המטופל נוהג להשתמש בו. כמובן כדור שאינו גורר רגישות מסוימת. יכול להיות שחדות הראיה אינה תחזור לעצמה בימים הראשונים שלאחר הניתוח אך אל דאגה לגוף לוקח זמן מסוים להתרגל לעדשה החדשה. לאחר כמה שבועות ניתן יהיה להרגיש כבר בהתייצבותה של הראייה. ישנם מקרים שעדשות מסוג המולטי פוקליות או העדשות הטוריות הנחשבות עדשות פרימיום, יהיו מלוות בשיפור הדרגתי יותר אך משמעותי יותר וייתכן בזמן ההחלמה ראיית הילות. 

מה הוא הטיפול התרופתי שצריך לקחת לאחר הניתוח?

לרוב לאחר ניתוח הקטרקט העין לא חבושה בתחבושת ועל המטופל יהיה להזליף טיפות עיניים אשר קיבל מרשם או הוראות המרופא המטפל שלו.

לרוב יהיה מדובר על אורך טיפול הזלפת הטיפות של כשישה שבועות. לרוב בשבועיים הראשונים הרופא יתן לנו סוג טיפות אחד ולאחר מכן טיפות אחרות אשר נשתמש בהם כחודש נוסף. במידה והרופא הביא לכם יותר מסוג טיפול אחד להזליף באותו הזמן עליכם להמתין דקה בין סוג טיפות אחד ולשני.

מה מותר ומה אסור בתקופת ההחלמה שלאחר ניתוח הקטרקט

כמו בניתוחים רבים לאחר תקופת הניתוח ישנם רשימה של הגבלות אשר אנו נקבל מהרופא המנתח. במיוחד שמדובר במקום רגיש כמו העין שחשוב מאד שנשמור עליו כמו שצריך.

להלן מספר התרות והגבלות:

1. לאחר הניתוח על המטופל לישון עם המגן השקוף לאורך כל השבוע הראשון.

2. לאחר הניתוח אסור על המטופל להרטיב את העין המנותחת במשך כחודש.

3. לאחר הניתור מותר למטופל לחפוף את ראשו, אך עליו לשים לב שאינו מתיז מים על העין המנותחת.

4. לאחר הניתוח על המטופל לשמור על העין מפני מכות מיותרות שעלולות לפגוע במהלכו של הניתוח.

5. לאחר הניתוח אסור על המטופל או המטופלת להתאפר באזור העין.

6. לאחר הניתוח מותר למטופל לצפות בטלוויזיה, לנהוג, לעשות פעילות ספורטיבית מתונה כמו הליכה או פילאטיס ומותר לו לבשל.

לאחר תקופת הניתוח ככל הנראה המטופל יחוש בתחושה של גוף זר הנמצא בעין. תחושה זו הינה תקינה למדי משום שאכן נמצא גוף זר בעין המטופל ועליו להתרגל לכך, תחושה זאת תלווה בגרד קל ואי נוחות. ניתן להזליף טיפות של דמעות מלאכותיות ללא חומר משמר לפנים העין לצורך הרגעת המקום.

במידה והמטופל מזל טיפות לעין הלא מנותחת עליו להמשיך את הטיפול כרגיל. ייתכן שהעין המנותחת תהיה סגורה יותר בהשוואה לשנייה, זה הוא דבר הגיוני מאד משום שלאחר הניתוח נעשית מתיחה לעפעף אך אל דאגה זה צריך לעבור לאחר כחודשיים.

בכל מצב אשר המטופל חווה כאבים, הפרשות, עין אדומה וירידה בראייה עליו לפנות לרופא במהירות לצורך מתן עזרה רפואית.  

לסיכום

חשוב לדעת ולהכיר את שלל השלבים אשר צפוי המנותח לעבור ולחוש. שלבים אלו ככל הנראה לא יהיו נעימים למדי אך עליכם להיעזר בסבלנות רבה לצורך השלמת הניתוח.

שיהיה שפע בריאות.

על מה דיברנו עד כה?
ד"ר ירון פינקלמן
ד"ר ירון פינקלמן

ד"ר פינקלמן בוגר בית הספר לרפואה באוניברסיטת בן גוריון בנגב.
התמחה ברפואת עיניים בבית החולים סורוקה.
התמחה התמחות-על במשך שנתיים במערב אוסטרליה, בהנחיית פרופ' גרהם בארט, עם דגש מיוחד על ניתוחי קטרקט,
כולל ניתוחים מורכבים ועדשות מתקדמות.

מעוניינים בניתוח קטרקט? | צרו איתי קשר:
מאמרים נוספים באותו נושא:
אהבתם? שתפו את המאמר :)
יש לכם שאלה? רוצים להתייעץ? אנחנו כאן עבורכם, מלאו פרטים ומיד נחזור:
מלאו פרטים ונשמח לעמוד לשירותכם בכל שאלה!
דילוג לתוכן